viernes, 10 de octubre de 2008

Oratòria (uni)



En veu alta

Parlem d’eloqüència: la oratòria



La oratòria, famosa en les antigues Grècia i Roma, és l’art de l’eloqüència, és a dir, l’art de l’expressió oral, que servia per convèncer, informar, persuadir o delectar a algú.
Parlar bé en públic és una cosa que s’aconsegueix mitjançant la pràctica i l’aprenentatge d’alguns mètodes o formes per poder expressar-se millor i ser capaç d’arribar a suscitar una reacció determinada en l’oient. Per tant, el que busca l’orador es ser capaç de produir reaccions, ja sigui per convèncer, provocar... en el públic al donar les seves opinions sobre un tema en concert o simplement informar de quelcom que pugui ser tema de debat.
Algunes de les situacions on es pot veure el domini de la oratòria són en xerrades, conferències, debats i exposicions fetes davant d’un públic al que l’interessa un determinat tema.
Aquest art de saber parlar bé en públic és un gènere que es va ensenyant des de l’escola, on es demanen preparacions, ja sigui amb l’ajut d’un suport com poden ser unes diapositives o imatges i esquemes, o sense.
Per a mi, en la oratòria no tan sols intervé el fet de saber utilitzar determinats conceptes i aplicar-los de manera convincent, sinó que també intervenen altres factors, com són el saber controlar el nerviosisme propi, tenir facilitat per poder arribar al públic i tenir seguretat a l’hora de expressar-te. Per aquest motiu la oratòria és un gènere complex on a banda de saber escriure o narrar al fer la preparació prèvia per a la exposició, també s’ha de saber comunicar allò que desitgem amb convicció.
En els meus cursos escolars anteriors vaig fer diversos tipus d’exposicions orals, sovint més en català que en castellà, i amb menor freqüència en anglès.
Per a mi, haver de parlar davant d’un públic, ja sigui gran o petit, suposa un gran esforç, perquè al no estar habituada a fer presentacions em poso molt nerviosa i hi ha vegades en que no controlo la veu o m’entrebanco amb les paraules... Per això, abans de sortir davant dels oients cal que faci assajos abans i estigui segura del que vaig a dir.
Finalment, crec que un bon mètode per a fer una exposició és ajudar-se de material gràfic, com poden ser esquemes o vídeos per tal de que tinguis una base, però s’ha d’anar amb compte amb això ja que es pot dependre massa d’aquest material.
Per tant la oratòria crec que no només es saber narrar una cosa, sinó saber imprimir en aquelles paraules que dius una força capaç d’arribar al públic i ser entesa.

0 comentarios: